Wat is een schrijfstijl?

De manier waarop jij je schriftelijk verwoord, noemt men de schrijfstijl. Je kunt korte bondige teksten schrijven met makkelijke woorden en korte zinnen of lange teksten met complexe woorden en lange zinnen.

Wil jij een stukje van jezelf terug laten komen in de tekst en je persoonlijkheid laten zien? Of wil je juist afstandelijk en formeel blijven? Schrijf je voor mannen of voor vrouwen? Schrijf je met ‘je’ en ‘jij’ of gebruik je ‘u’? Er is veel om over na te denken voordat daadwerkelijk kunt beginnen met schrijven. Het is goed om te weten dat de lezer over het algemeen voorstander is van persoonlijke, korte en eenvoudig geschreven teksten. Een goede schrijver stemt zijn schrijfstijl af op de doelgroep waarvoor er geschreven wordt.

Wat zegt jouw schrijfstijl over jou?

Jouw schrijfstijl laat aan de lezer zien met wat voor persoon en bedrijf zij te maken hebben. Vaak schrijf je volgens de stijl die jou het beste ligt en die passend is voor jouw doelgroep. Het is belangrijk om voor jezelf een schrijfstijl voor ogen te hebben die je over je hele pagina gaat toepassen. Als je jouw lezer weet aan te spreken met jouw schrijfstijl, vergroot je de kans dat zij verder zullen kijken op jouw website. Daarom is het fijn dat jouw lezer weet wat zij kunnen verwachten als ze verder gaan klikken. Door over jouw hele website dezelfde schrijfstijl aan te houden straal je vertrouwen en kunde uit. Daarnaast zorg je ervoor dat de lezer zich thuis voelt bij jou.

Soorten schrijfstijlen:

Zakelijk/formeel/informatief

Een zakelijke, formele of informatieve tekst vereist een goede vorm en opbouw. Het is belangrijk dat je duidelijk, objectief, kort en bondig bent. Er wordt over het algemeen geschreven met ‘u’. Daarnaast is het belangrijk dat de ‘ik-vorm’ vermeden wordt. Schrijf de teksten in actieve vorm.

Dus niet: Deze tekst is moeiteloos geschreven.

Maar wel: Ik schreef deze tekst zonder moeite.

Een goede opbouw voor een zakelijke, formele of informatieve tekst is het Aida-model (van der Ven & Verhallen, 1998)Dit model gaat ervan uit dat iemand een aantal stappen doorloopt voordat zij overgaan op actie. De basis is:

Commercieel/wervend

Bij het schrijven van commerciële teksten is het je doel om klanten te werven voor jouw dienst of product. Commerciële teksten zijn informeler geschreven dan zakelijke teksten. Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat jouw lezer weinig tijd heeft om te lezen. Het gebruik van makkelijke woorden en korte zinnen is daarom waardevol. Een persoonlijke tint in de tekst geeft de lezer vertrouwen. Het is namelijk prettiger om een product of dienst van iemand te kopen, als je weet wie of wat erachter zit.

Modern/informeel

Wat jouw doel ook is met het schrijven van een informele tekst, de lezer wordt in ieder geval aangesproken met ‘je’ en ‘jij’. Wil je een gebeurtenis delen of iemand enthousiasmeren? Dan is het gepast om hier en daar een modern of populair woord te gebruiken en een grapje te maken.

Voorbeeld:

Wat is jouw schrijfstijl?

Je komt achter jouw schrijfstijl door te gaan schrijven, schrijven en nog meer schrijven. Pas als je dat hebt gedaan zal je weten in welke schrijfstijl jouw kwaliteiten liggen en wat voor soort teksten je leuk vindt om te schrijven. Het is goed om te weten wat jou het best ligt en waar jouw kwaliteiten liggen, maar ook welke schrijfstijl passend is voor jouw doelgroep.

Om jouw schrijfstijl te achterhalen moet jij jezelf eerst afvragen wat voor soort tekst je wil gaan schrijven en wat jij ermee wil overbrengen. Wil je formeel of informeel schrijven? Informatief of commercieel? Als je dit voor jezelf helder voor ogen hebt kun je aan de volgende stap beginnen. Het is handig om als basis een aantal losse woorden op papier te zetten die jij wil overbrengen op de lezer. Als je dat hebt gedaan kun je een verhaallijn met deze woorden gaan maken. Zorg ervoor dat de zinnen tussen de opgeschreven losse woorden in dezelfde schrijfstijl geschreven wordt. Vanaf nu is het belangrijk dat jij vooral naar jouw gevoel luistert, het doel van de tekst en jouw doelgroep helder voor ogen houdt.

6 tips om jouw schrijfstijl te verbeteren

Jouw schrijfstijl maakt jou uniek. Niemand gebruikt dezelfde woorden en zinsopbouw als jij. En daarom is het belangrijk dat wat jij schrijft, perfect is. Met deze 6 tips kun jij jouw schrijfstijl naar een hoger level tillen:

1. Schrijf in de actieve vorm

Wees helder in de boodschap die jij wil overbrengen naar de lezer. Hierbij helpt het om hulpwerkwoorden weg te laten. Denk aan: zijn, hebben, worden, kunnen en zullen.

2. Gebruik positieve woorden

Een positieve tekst leest fijner dan een tekst waar negatief in geschreven wordt. Vermijd daarom woorden als: nooit, altijd, niet en geen.

3. Wees duidelijk

Als je een tweede zin nodig hebt om jouw eerste zin te verhelderen gaat er iets mis. Als je voor elke zin een tweede zin nodig hebt, dwaalt jouw lezer af. De kracht van de boodschap in de tekst neemt af en de tekst wordt te lang.

4. Laat opvulwoorden weg

Lees jouw tekst na het schrijven de volgende dag nog een keer na en controleer het op overbodige woorden. Vraag jezelf af of een woord de zin kloppend maakt en van toegevoegde waarde is om een zin beter te begrijpen. Als woorden weinig tot niets toevoegen en er staat ter opvulling van je tekst, schrappen die handel!

5. Lees jouw tekst na

Het nalezen van jouw tekst is gunstig om opvulwoorden weg te halen maar ook om spelfouten op te sporen. Door een tekst de volgende dag na te lezen kom je er misschien ook achter dat de zinsopbouw van een bepaalde zin niet lekker loopt. Het kan zijn dat je nieuwe inzichten hebt gekregen om jouw tekst beter te verwoorden.

6. Schrijf op B1 niveau

Jouw lezer moet de tekst makkelijk kunnen lezen en begrijpen, pas dan is de kans aanwezig dat zij een vervolgstap nemen op jouw website om een dienst of product af te nemen. De teksten op B1 niveau zijn kort, eenvoudig en in de actieve vorm geschreven. Dit niveau wordt ook wel omschreven als ‘eenvoudig Nederlands’. Voor lager opgeleide of professionals, B1 niveau heeft (onbewust) voor iedereen de voorkeur.

Voor welke schrijfstijl ga jij?

Ben jij er al uit welke schrijfstijl bij jou past en passend is voor jouw doelgroep? Dan is het nu tijd voor actie. Maar kun jij wel wat hulp van een copywriter gebruiken bij het schrijven van je webteksten of blogs? Neem dan gerust contact met mij op. We bespreken jouw wensen, behoeften en mogelijkheden.

Waar kunnen wij mee helpen?

Contactformulier

Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de algemene voorwaarden en de privacyverklaring.
klanten beoordelen ons met een

20 klanten beoordelen ons met een 10.0

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf?

Wij komen graag met je in contact. Heb je een vraag of ben je benieuwd hoe een online advertentiecampagne er voor jouw bedrijf uit kan komen te zien? Stuur ons een bericht of neem contact op via het onderstaande telefoonnummer.

Onze diensten

Bij Leads Op Maat werken wij aan direct én meetbaar resultaat. Dit zijn de diensten waar wij écht goed in zijn.

Wij mogen werken voor geweldige klanten

Logo Syndicaet

Over ons

Lotte Scheele
"Samen met een team van gedreven en gespecialiseerde marketeers zetten wij bij Leads Op Maat geweldige en winstgevende campagnes op voor onze klanten."

Lotte Scheele
Advertentie Specialist

Wij zijn een jong en ambitieus online marketingbureau dat gespecialiseerd is in het opzetten en het winstgevend maken van online advertentiecampagnes.

Ondanks dat wij een klein bureau zijn, leveren we enorme resultaten. Deze resultaten kunnen we leveren door de oprechte interesse die wij als team delen in het laten groeien van bedrijven.

Via het formulier kan je gemakkelijk contact met ons opnemen. Wij reageren vaak dezelfde dag nog en altijd binnen 24 uur.


Lees meer over ons

Contact opnemen

Contactformulier

Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de algemene voorwaarden en de privacyverklaring.

Wat klanten van ons vinden

10.0
20 beoordelingen

Arif Ural

Eigenaar | Sedumdak-online.nl
"In de snelle wereld van de marketing waren wij met ons bedrijf binnen de duurzaamheid op zoek naar een professionele en meedenkende partner. Leads op "
Lees meer

Ger de Vries

A. de Vries en Zonen | Vloerenspecialist
"We hebben eindelijk iemand gevonden die zich aan zijn afspraken houdt, daar zijn we erg blij mee. In de wereld van online advertising komt dit niet va"
Lees meer
Open WhatsApp
1
Heb je een vraag?
Stel je liever een vraag via WhatsApp? Voel je vrij dat hier te doen!