Google is de grootste zoekmachine ter wereld en wilt zijn gebruikers voorzien van de meest relevante, unieke, actuele en kwalitatieve resultaten. Tegenwoordig kun je bijna alle informatie vinden op internet. Dat heeft zo zijn voor- en nadelen voor jou. Het voordeel is dat jij het wiel niet meer opnieuw hoeft uit te vinden. Dit zorgt er automatisch wel voor dat jouw pagina op andere punten extra goed moet scoren. Neem bijvoorbeeld zoekwoorden. In dit artikel geef ik je vijf waardevolle en praktische tips met uitleg over het gebruik van Google-zoekwoorden, zodat jouw teksten vanaf nu on point zijn.
1. Google-zoekwoorden mogen opgesplitst in een zin staan
Voordat je een tekst gaat schrijven, ga je bepalen op welk zoekwoord je gevonden wilt worden in Google. Het kan zijn dat de door jou gekozen zoekterm uit twee losse woorden bestaat, bijvoorbeeld: gezond avondeten. Deze twee woorden kun je achterelkaar zetten in je tekst, zolang het maar natuurlijk blijft lezen.
In sommige zinnen kan het beter klinken als je deze twee woorden los van elkaar zet. Google wordt steeds slimmer en is inmiddels slim genoeg om brede zoektermen te begrijpen. Je zou dus een zin met het zoekwoord gezond avondeten als volgt kunnen formuleren: “Een vriendin adviseerde mij om vaker gezond en gevarieerd avond te eten.”
Door deze nieuwe ontwikkeling van Google kun jij een stuk vrijer en creatiever schrijven.
Het is eenvoudig en zeer waardevol om op deze ontwikkeling in te spelen. Doordat Google steeds slimmer wordt, is de zoekmachine inmiddels ook instaat om jouw teksten te beoordelen op formulering. Als je zoektermen vaak achterelkaar zet, terwijl dit voor geen meter klinkt, kunnen je teksten hierop worden afgerekend. Werk in je teksten dus met specifieke Google-zoekwoorden en brede zoektermen.
2. Google geeft je verwante zoekwoorden op een presenteerblaadje
Zoekwoorden-onderzoek doen kost even wat tijd. Als je een zoekterm hebt gevonden die je kan gebruiken voor je tekst, kan het echte werk beginnen. Je kunt namelijk gaan beginnen met schrijven. Bijna dan. Google geeft je namelijk verwante zoekwoorden op een presenteerblaadje. Het is aan te raden om deze zoekwoorden in je tekst te verwerken.
Verwante zoekwoorden zijn de termen waar door gebruikers veel op wordt gezocht. Als je in Google zoekt op je specifieke zoekwoord krijg je onderaan de pagina gerelateerde zoekopdrachten te zien. Dit zijn verwante zoekwoorden.
Als je bijvoorbeeld in Google zoekt op gezond avondeten, verschijnen onderaan de pagina deze relevante zoekopdrachten:
Doordat Google steeds slimmer wordt, kan de zoekmachine – naast brede zoektermen – ook verwante zoekwoorden herkennen en beoordelen. Wil je scoren in de zoekmachine? Houd hier dan rekening mee.
3. Less is more
Je hebt een zoekterm gevonden waar vaak op wordt gezocht en waar weinig concurrentie op zit. Jackpot! Het kan nu verleidelijk zijn om je tekst vol te proppen met die term. Ik wil je op het hart drukken om deze spam achterwege te laten.
Door je tekst vol te proppen met hetzelfde woord, kan dit ten koste gaan van het leesgemak van je tekst. Zonde als de inhoud van je tekst wél on fleak is, want hierdoor zou je dus wel goed kunnen scoren in Google. Als een tekst onprettig is om te lezen, zul je minder reacties, deelacties en andere vormen van conversie krijgen. Sterker nog, je wordt voor keywordspammen door de zoekmachine afgestraft.
Om te voorkomen dat je tekst statisch en onprettig wordt om te lezen, kun je het best een tekst schrijven uit creatieve hand. Laat de SEO-richtlijnen voorlopig nog maar even los. Je zult het zoekwoord tijdens het schrijven vanzelf een keer op de juiste plek gebruiken. Pas als je klaar bent met schrijven, kijk je of je verbeterslagen kunt maken om beter vindbaar te worden in de zoekmachine. Houd altijd in je achterhoofd dat Google leesbaarheid en bruikbaarheid van je pagina het allerbelangrijkste vindt.
4. Long tail zoekwoorden zijn de toekomst
Wat ik dagelijks zie, is dat mensen op hun pagina’s alleen maar short tail zoekwoorden gebruiken. Dit zijn zoekwoorden die bestaan uit één, twee of drie woorden. Deze termen kun je redelijk eenvoudig en tactisch verwerken in je teksten. Wat mij dus opvalt, is dat er weinig gebruik wordt gemaakt van long tail zoekwoorden. Terwijl daar de echte winst ligt.
Long tail zoekwoorden bevatten minimaal vier woorden. Ongeveer 70% van alle zoekopdrachten per jaar bestaat uit long tail zoekopdrachten en slechts 30% bestaat uit short tail zoekopdrachten. Er wordt verwacht dat het percentage van alle long tail zoekopdrachten steeds hoger zal worden. Dit heeft te maken met de Google Home speaker. We spreken namelijk vaak – in tegenstelling tot typen – met volledige zinnen (long tail termen).
Google-zoekwoordentools richten zich met name op short tail zoekwoorden. Hier ligt jouw winst. Je concurrent houd zich namelijk in veel gevallen aan die keywordtools. Google geeft de long tail zoekwoorden niet vrij, omdat deze te veel uiteen lopen. Het is dus aan jou de taak om te raden en uit te proberen op en met welke woorden je potentiële klant zoekt in Google.
5. Een goed artikel scoort alleen met het juiste zoekwoord
Voordat je begint met het schrijven van een tekst, is het verstandig om te bedenken voor wie je gaat schrijven. Alleen als jij duidelijk hebt wie jouw doelgroep is, kun je het juiste zoekwoord kiezen en dus een pakkende tekst schrijven. Houd het zoekwoord tijdens het schrijven in je achterhoofd, maar focus je er niet te veel op. De kans is groot dat je dan geforceerd gaat zitten schrijven en je tekst daardoor onprettig wordt om te lezen.
Als je in Google gevonden wilt worden op door jou gebruikte zoekwoorden, kun jij je in een tekst het best richten op één belangrijk zoekwoord of onderwerp. Weet je nog dat ik zei dat Google je tekst beoordeeld op relevantie? Dit maakt je tekst dus een stuk relevanter.
Ik kom nog even terug op het zoekwoord gezond avondeten. Dit is dus een short tail zoekterm. Je kunt er een long tail zoekterm van maken door hem te veranderen naar bijvoorbeeld: gezond avondeten 1 persoon. Als je een artikel gaat schrijven met deze term, is het belangrijk dat jij je in de tekst focust op dit onderwerp. Je hoeft het in dit artikel dus niet te hebben over de historie, voordelen en ontwikkelingen van specifieke voedingsmiddelen.
Let op gebruikerservaring!
Gebruikerservaring speelt een grote rol en door alleen bruikbare informatie te geven aan de lezer, vergroot je de kans dat hij of zij op jouw pagina blijft. Als je informatie geeft die niet aansluit bij de lezer, zal hij of zij jouw pagina vliegensvlug weer verlaten. De kans is groot dat diegene klikt op het resultaat onder jou in de zoekmachine (lees: die van je concurrent) en een tijd op die pagina zal blijven. Google registreert dit gedrag van de bezoeker en zal jullie resultaten in de zoekmachine op termijn wisselen, omdat je concurrent misschien minder maar wél relevante informatie deelt. Maak dus zo relevant mogelijke content voor elke zoekopdracht.
Wil je het schrijven van teksten liever uitbesteden?
Het is je vast duidelijk geworden dat een zoekwoord meer is dan alleen een term. Als je wilt scoren in Google, moet je hier hard voor werken. Scoren wordt steeds moeilijker. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Of wel, maar heb je geen tijd voor al deze poespas? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag met het schrijven van teksten die jou wél vindbaar gaan maken. Waar wacht je nog op? Je concurrent lees dit artikel ook. Flauw, maar wel waar. Hoe ook, wij kijken ernaar uit om je te spreken!